Звільнення Чернігова (1943)

21 вересня 1943 - 81 років тому

Микола Федорович Ватутін

Микола Федорович Ватутін

Під час Другої Світової Війни, 21 вересня 1943, радянські війська почали форсування Дніпра, звільнивши Чернігів. Форсування Дніпра було частиною великої битви за Дніпро.

Операція з форсування Дніпра на Київському напрямку, який був головним, проводилася військами Воронезького фронту під керівництвом Миколи Федоровича Ватутіна, талановитого радянського воєначальника і генерала армії.

Першими з тих, хто форсував Дніпро, були частини сімдесятої гвардійської дивізії поблизу села Теремці. На півдні від них військами шістдесятої армії був завойований плацдарм від гирла р.. Прип’ять до р. Тетерів. У районі Ясногородки був захоплений ще один плацдарм. Близько Переяслава-Хмельницького форсування було здійснено танковими та іншими частинами Воронезького фронту. Плацдарм в районі Букрина був завойований військами сорокової армії. Спроба форсування в районах Старосілля і Сваром’є спочатку зазнала невдачі, але дуже скоро був захоплений ще більш вигідний у стратегічному плані Лютізький плацдарм.

Протягом 23-25 ??вересня 1943 було проведено форсування військами Південно-західного фронту Дніпра між містом Запоріжжям та містом Дніпропетровськом. Завдяки форсування Дніпра одночасно в декількох місцях, радянськими військами плани ворожих військ щодо стабілізації фронту на великих територіях були остаточно зірвані.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.