Святвечір - за народним календарем 6 січня.
У народі його також називають «коляда». Значення святої ночі появи на світ Христа настільки велике, що навіть хід нової історії і наше літочислення ми сьогодні ведемо саме від Різдва Христового. У Київській Русі це свято було одним з найулюбленіших.
Святвечір — завершальний день Різдвяного посту. Традиційно цього дня в їжу можна було приймати лише так зване коляда (кутя) — розмочені зерна пшениці з медом і фруктами. Ця традиція і дала другу назву святу.
У Різдвяний святвечір до «вечірньої зірки», тобто до вечірніх співів за Богослужінням «Волхви ж із зіркою подорожують», нічого не їли і навіть не сідали за стіл. З появою ж на небі першого радісного вогника, який сповістив колись волхвам про народження Рятівника, можна було починати святкувати.
Головна кулінарна подія Різдва — це вечеря в святвечір. Наші пращури напередодні Різдва обов'язково клали на стіл пучок свіжого сіна — на згадку про ясла, в яких народився Ісус. Стіл накривали білосніжною скатертиною і розставляли на нім дванадцять страв — по числу апостолів — і всі страви були пісними.
А з настанням 7 січня на стіл дозволялося ставити і м'ясні страви.
© 2009-2025 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.