Наталя Ужвій (1898)

Наталя Ужвій — українська радянська акторка театру і кіно.

Народився 8 вересня 1898, помер 22 липня 1986
126 років тому  38 років тому
Наталя Ужвій

Наталя Ужвій

Наталія Михайлівна Ужвій народилася 8 вересня 1898 в місті Любомль Волинської області. Акторську освіту отримала в Драматичною студії при Першому Державному Драматичному Театрі УРСР імені Тараса Шевченка в Києві. Навчалася там протягом 3 років. Там же і перший раз вийшла на сцену. Пізніше виступала в Одеській «держдрами», театрі «Березіль», Харківському Українському Драматичному Театрі ім. Т. Шевченка, Київському Державному Академічному Українському Драматичному Театрі ім. І. Франка.

Чоловіком Наталії Михайлівни був знаменитий поет - Михайль Семенко. Сімейне життя у них не склалося. Після розлучення вже колишній чоловік був розстріляний і в 1951 році від менінгіту помер син Наталії Ужвій - Михайло.

За все життя велика актриса зіграла більше 230 ролей, серед яких персонажі, як на сцені театру, так і на екрані. Мабуть, найбільш вдалими були Джулія «Змова Фиеско», Тьотя Мотя «Мина Мазайло», Тугіна «Остання жертва», Беатріче «Багато шуму з нічого». Виконувала практично всі ролі в драматургії О. Левади, О. Корнійчука, М. Зарудного та ін У кінематографі зробила значні успіхи в екранізаціях «Прометей» в ролі Насті, «Земля» - Марії, «Тарас Трясило» - Марина та багато інших.

Померла Наталія Ужвій в 1986 році, похована на Байковому кладовищі в Києві.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.