Болеслав Яворський (1877)

Український і російський музикознавець, піаніст, композитор і педагог. Доктор мистецтвознавства (1941).

Народився 22 червня 1877, помер 26 листопада 1942
147 років тому  82 років тому
Болеслав Яворський (1877)

Болеслав Яворський (1877)

Болеслав Леопольдович Яворський народився у Харкові. У 1898 році закінчив Київське музичне училище по класу фортепіано. А через 5 років - Московську консерваторію, після закінчення якої ступив на педагогічну стезю.

Будучи активною і творчою особистістю, Болеслав Яворський стає одним з ініціаторів створення Московської народної консерваторії. З 1915 року - викладачем Київської консерваторії по класу фортепіано і теорії композиції. Він дуже любив своїх учнів, тому досить часто влаштовував творчі зустрічі, на які запрошував іменитих музикантів.

У 1917 році Болеслав Леопольдович Яворський стає директором Київської народної консерваторії. Але незабаром переїжджає до Москви. У Головному управлінні професійної освіти він займається реформуванням викладання, включаючи програми і методи.

Помер Болеслав Яворський в 1942 році. Він був дуже талановитим педагогом і організатором. Серед його учнів - Григорій Верьовка, Микола Леонтович, Лев Кулаковський. Його авторські методичні розробки дозволяли студентам освоїти будова музичної мови, конструкцію мелодійного процесу, а також теоретичні начерки про видатних музикантів України та Росії.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.