Михайло Покотило (1906)

Михайло Покотило — український актор, режисер. Народний артист України (1953).

Народився 21 травня 1906 — 118 років тому
Михайло Покотило

Михайло Покотило

Михайло Покотило народився на Чернігівщині в родині потомствених козаків. У 1924 році вступив до Київського театрального технікуму, після чого продовжив навчання на факультеті української драми Київського музично-драматичного інституту імені Лисенка. Завершував навчання в аналогічному інституті Харкова.

У 1930 році Михайло Федорович прийшов у професійний світ мистецтва. Спочатку працював у Харківському Червонозаводському театрі, потім у філармонії. Придбавши невеликий досвід, переводиться в Харківський український драматичний театр імені Шевченка, у якому служить 28 років, зігравши більше 100 ролей. Комічне майстерність цього актора пам’ятають ті, кому довелося бачити його головного героя у виставі «Шельменко-денщик».

Михайло Покотило залишив свій слід в мистецтві, і не тільки театральному. Його роботи в кінематографі не менш яскраві і вражаючі: «В один прекрасний день», «Педагогічна поема», «Партизанська іскра». Йому довелося грати різнохарактерні ролі, від чого талант актора лише розвивався. У телевізійних передачах Михайло Федорович також відкрито передавав відчуття своїх персонажів, допомагаючи телеглядачам зрозуміти сенс і заглибитися в події.

Останні 10 років життя Михайло Покотило працював у Київському драматичному театрі імені Франка. Вистави за творами Коломійця, Мдівані, Корнійчука, Зарудного дали йому можливість проявити все найкраще, що накопичилося протягом творчого шляху. Помер талановитий майстер в 1971 році.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.