Страту в Україні визнали неконституційною (1999)

29 грудня 1999 - 25 років тому

Засідання Конституційного Суду України

Засідання Конституційного Суду України

29 грудня 1999 Конституційний Суд України визнав, що смертна кара, яка передбачена деякими статтями Кримінального кодексу України, суперечить Конституції. Цим рішенням КС остаточно закрив шляху відновлення цієї вищої міри покарання в країні.

Вперше мораторій на смертну кару в Україні ввели в 1995 р. Тоді це було пов’язано з перспективами вступу нашої країни до Ради Європи, де смертна кара заборонена. Однак, через відсутність належної процедури накладення мораторію, через кілька місяців вироки знову почали приводити в дію. Така ситуація могла призвести до виключення України з міжнародної організації, членом якої вона таки стала 9 листопада 1995 Тому вже в 1997 р. на смертну кару знову наклали мораторій, який проіснував до 2000 р. У кінці 1999 р. Конституційний Суд визнав смертну кару неконституційною, а вже в лютому 2000 р. Верховна Рада України офіційна внесла зміни до Кримінального кодексу України, звідки було повністю видалено поняття «страти» як виду покарання злочинців в Україні. 4 травня 2002 Україна підписала Протокол № 13 Європейської конвенції про права людини, згідно з яким смертна кара повністю скасовується при будь-яких обставин: будь це мирний або воєнний час.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.