У Мукачеві прийнятий маніфест про возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною (1944)

26 листопада 1944 - 80 років тому

Прапор Закарпатської України 1945 р.

Прапор Закарпатської України 1945 р.

Після звільнення Підкарпатської Русі від німецько-угорських загарбників в Мукачеві був скликаний І з’їзд національних комітетів Закарпатської України, на якому вирішувалося питання про її подальшу долю: незабаром вона стала областю Української РСР.

На з’їзді були присутні 663 делегати, які домагалися возз’єднання Закарпаття з Україною і від’єднанням від Чехословаччини, щоб піти від її впливу. Спочатку місцеві комуністи увійшли до складу комуністичної партії Західної України, після чого вийшли з лав комуністичної партії Чехословаччини. Співпраця з уповноваженим представником чехословацької сторони було припинено, влада на території Закарпаття змінила забарвлення.

Задачу полегшував ще й той факт, що при зборі підписів місцеве населення висловилося на підтримку маніфесту. Правда, відомості в даному питанні дуже суперечливі, оскільки добровільно вирішувати свою долю в ті часи жителі регіону вже не могли, діючи під тиском радянських комуністів.

Так почалися передумови для утворення Закарпатської області УРСР. Дуже скоро на цю територію почали поширюватися закони СРСР і Конституція. Що отримало Закарпаття від такого нав’язаного союзу, ми знаємо за історичними фактами. А ось СРСР додатково до своєї території отримав 12,5 тисячі квадратних метрів з населенням більше 720 тисяч чоловік.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.