В урочищі Маслов Стан затверджена «Ординація війська запорізького реєстрового» (1638)

24 листопада 1638 - 386 років тому

Повстання під керівництвом Павлюка, Острянина, Скидана і Гуні

Повстання під керівництвом Павлюка, Острянина, Скидана і Гуні

Це трапилося в результаті невдалого повстання козаків під керівництвом Павлюка, Острянина, Скидана і Гуні, спрямоване проти польської шляхти.

Посилення феодально-кріпосного гніту на території Подніпров’я і південно-східної України спровокувала хвилю невдоволення серед селян, яким загрожувало остаточне закріпачення, а також нереєстрових козаків, які мали повернутися до землеробської життя.

У 1638 році польський сейм затвердив статут, або ординацію, в результаті чого була скасована посада гетьмана, виборність осавулів і полковників, а також ліквідований козацький суд. Козацький реєстр зменшувався до 6 тисячі осіб, а це всього лише 6 полків. Причому, до реєстру вносили тільки тих козаків, що не були замішані у повстаннях; нереєстрових чекало закріпачення. У зобов’язання реєстрового козацтва входило придушувати будь-які виступи, спрямовані проти польської влади. Реєстровим козакам нічого не залишалося, як погодитися на ці кабальні умови.

Запорізька Січ символізувала свободу народу, який гартував в собі козацьку силу. Рішення Речі Посполитої позбавляло козаків колишніх привілеїв і вольностей, перетворивши їх практично в холопів польської шляхти. Лише через 10 років з’явилася сила, яка повела народ на нову національно-визвольну боротьбу, вождь якої - Богдан Хмельницький - не допустив поневолення України польськими феодалами.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.