50-тисячний військо Речі Посполитої на чолі з гетьманом Станіславом Потоцьким вирушило на Поділля і Брацлавщину (1654)

27 жовтня 1654 - 370 років тому

Станіслав Потоцький

Станіслав Потоцький

Восени, 27 жовтня 1654 р., військо Речі Посполитої, яке налічує 50 тисяч воїнів, під проводом коронного гетьмана Станіслава Потоцького, рушило на Брацлавщину і Поділля. Ця подія стала передумовою Охматівська битви, яка відбулася 19-22 січня 1655 між арміями Кримського ханства та Речі Посполитої та Військом Запорізьким та армією Московського царства.

У той же час, коли військо Потоцького тримало шлях на Поділля і Брацлавщину, від молодого кримського хана Мегмет-Гірея надійшла пропозиція Богдану Хмельницькому щодо відновлення військового союзу, який був розірваний після Переяславської угоди: вступити в дружні відносини з Кримським ханством, а не з Московським царством. Однак, Богдан Хмельницький відповів відмовою, і Мегмет-Гірею не залишалося нічого іншого, як укласти угоду з королем Польщі.

8 грудня 1654 біля Брацлава відбулося об’єднання шляхетського війська Речі Посполитої і 30-тисячною татарською кінноти. 10 січня ними була оточена Умань, яка була під обороною полку Івана Богуна та місцевих жителів.

Тим часом біля Білої Церкви відбулося об’єднання сімидесятитисячні козацького війська і союзного 20тисячна московського війська під проводом Василя Бутурліна і Василя Шереметьєва. Вони відразу ж вирушили на Умань.

Вже ввечері 19 січня, неподалік від Охматова, противники зійшлися в запеклій битві. Через три дні було укладено договір про нейтралітет.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.