Нестор Махно уклав союз з Червоною Армією (1920)

27 вересня 1920 - 104 років тому

Нестор Махно і командир Задніпровської дивізії П.Є. Дибенка

Нестор Махно і командир Задніпровської дивізії П.Є. Дибенка

Під час наступу кримських військ Петра Врангеля восени 1920 року, Нестор Махно вкотре вирішив піти на зближення з Червоною Армією. 27 вересня 1920 в Старобільського Нестором Махно був укладений третій, останній його військово-політичний союз з Південним фронтом більшовиків під командуванням Михайла Фрунзе щодо спільних дій проти кримських військ Петра Врангеля. Нестору Махно було обіцяно в обмін обговорити «автономію вільного району» Гуляй-Поле.

Після того, як в ході Перекопсько-Чонгарському операції Червоної Армії загони Нестора Махна першими почали форсування Сиваша і Петро Врангель разом з його кримської армією був переможений, Крим перетворився на справжню пастку для Нестора Махна та його військ. Радянським командуванням було порушено підписану угоду і махновцям був відданий наказ здати всю зброю, а командири були заарештовані і розстріляні. Червона Армія почала ліквідовувати частини свого ще донедавна союзника. Сам Нестор Махно опинився в оточенні в Гуляй-Полі, але він зумів вирватися з цього полону для того, щоб продовжувати вести свою партизанську боротьбу. Таким чином, план радянського командування щодо швидкої ліквідації всієї армії Нестора Махна провалився.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.