У Києві відкрився I Всеукраїнський з’їзд Народного Руху України за перебудову (1989)

8 вересня 1989 - 35 років тому

Лідери Народного Руху України. В’ячеслав Чорновіл, Михайло Горинь та Іван Драч.

Лідери Народного Руху України. В’ячеслав Чорновіл, Михайло Горинь та Іван Драч.

8 вересня 1989 в місті Києві відкрився установчий (I Всеукраїнський) з’їзд Народного Руху України (НРУ) за перебудову.

До створення політичної партії Народного Руху України це була громадсько-політична організація, утворена на базі безлічі угруповань демократів. Програма і статут організації будувалися на основі запропонованих програми і статуту Спілкою письменників України.

У Народному Русі України було об’єднано дуже велика кількість людей з повністю відмінними один від іншого політичними переконаннями. Тут були і ліберально налаштовані комуністи, і ті, кому близькі були ідеї інтегрального націоналізму. Але все ж домінантними були настрої національної демократії, внаслідок чого з плином часу частина національних радикалів і комуністів вийшли з Народного Руху України.

Вже протягом самого першого року існування Народного Руху України, організацією був влаштований цілий ряд масштабних масових заходів, в яких Рух настійно пропагував всіма силами, відчайдушно і самовіддано боротися за незалежність України як держави, відтворювати державність та історію українського народу, відроджувати українську націю. При цьому найбільша увага Народним Рухом України було приділено вихованню історією нашого народу.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.