У країні створена Державна комісія з ліквідації неписьменності (1921)

21 травня 1921 - 103 років тому

Григорій Петровський - голова Української державної комісії з лікнепу

Григорій Петровський - голова Української державної комісії з лікнепу

21 травня 1921 Рада Народних Комісарів Української РСР ухвалив створити в країні Державну комісію з ліквідації безграмотності - «ВСЕУКРГРАМЧЕКА». Очолив новий орган Григорій Петровський.

Після створення загальнорадянської комісії з ліквідації неписьменності, а ця проблема для країни, особливо серед сільського населення, стояла досить гостро, відповідні комісії почали організовувати і в радянських республіках. В Україні орган, який здійснював керівництво роботою з ліквідації неписьменності в республіці - ВУНКЛН - і його осередки діяли при всіх відділах народної освіти. Очолив його голова ВУЦВК Григорій Петровський. Нова комісія досить тісно співпрацювала з компанією «Геть неписьменність», філії якого з 1923 р. почали відкриватися по всіх містах України. Крім того, на допомогу комісії було залучено комсомол, профспілки, військові організації і суспільства, органи місцевої влади. Новому органу надавалися повноваження мобілізувати навіть всіх грамотних, щоб ті навчили неписьменних, його члени могли використовувати для цієї мети будь-яке приміщення, видавати книги, організовувати школи лікнепу і т.п. Крім того, комісія також займалася питанням підготовки педагогів для кампанії: організовувалися методичні наради, практичні заняття, курси тощо І хоча бідність українських селян, голод постійно гальмували процес, в кінці 20-х рр.. неграмотність вдалося майже повністю ліквідувати і в 1930 р. ВУНКЛН була розпущена.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.