У Харківській області почалося масове винищення євреїв (1942)

2 січня 1942 - 82 років тому

Дробицький Яр

Дробицький Яр

Напад Німеччини на Радянський Союз - одна з найжорстокіших сторінок історії, які торкнулися кожної сім’ї. На полях бою гинули воїни, що захищають свою землю, а на окупаційних територіях гинули люди, які не захотіли, а може, і не встигли евакуюватися до місця, де не стріляють і не чути ревіння мотора фашистських літаків.

Особливо важко довелося євреям, які стали жертвами нацистських переслідувань. У Харкові євреї становили 24,6% від частки проживаючого населення (10271 чол.). Не всім з них судилося побачити довгоочікувану перемогу. Євреїв вносили в особливі списки, надруковані на папері жовтого кольору. Їм була уготована страшна смерть.

Коли вийшов наказ німецького коменданта Харкова про переселення євреїв у бараки тракторного і верстатобудівного заводів, що знаходяться в 10-му районі міста, було зрозуміло, що смерть настане не відразу. У цих гетто люди гинули самі: від холоду, голоду і хвороб. А тим, кому вдалося вижити, довелося поплатитися життям у Дробицькому Яру. Когось розстріляли відразу. А на дітей куль не витрачали, багатьох з них закопали в землю живцем. План нацистів був здійснений: у Харкові не залишилося жодного єврея. Виняток становлять лише ті, кому вдалося втекти або сховатися.

Масова ліквідація єврейського населення у Дробицькому Яру досі приголомшує серця людей, які розуміють, що таке геноцид. Забути цю страшну історію не можна, тому що вона торкнулася кожного, у кого є душа, незалежно від віку, територіальної приналежності та національності.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.