День кримськотатарського опору російській окупації

26 лютого починаючи з 2016 року.

Йдеться про мітинг в Сімферополі біля Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Тоді, ще до анексії півострова Росією, там було два мітинги: на одному були кримські татари, які виступали за єдність України, на іншому – прихильники приєднання півострова до Росії. Відбулися зіткнення, двоє людей загинули. Вночі 27 лютого будівлю Верховної Ради Криму було захоплено.

"Коли прийшло повідомлення, що Верховна Рада Криму планує ухвалити звернення до президента Росії з проханням прийняти Крим до складу Росії, тоді було терміново зібрано засідання Меджлісу і ухвалено рішення провести пікет біля стін ВР. Для того щоб чинити тиск на ВР, збиралися прихильники російської єдності, щоб торпедувати прийняття рішення. Звучали різні вигуки, врешті-решт, це протистояння перейшло в рукопашну", - розповів він.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Все по темі: , , , ,

Роздрукувати

Зберегти в Календар Google

Схожі свята



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.