14 жовтня - День захисника України

14 жовтня починаючи з 2014 року.

Свято виникло 2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію росії проти України

Свято виникло 2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію росії проти України

День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня в день святої Покрови Пречистої Богородиці одночасно з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.

Передумови свята виникли 2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції декомунізації — відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.

Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року відзначив:

«В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!»

Державне свято

Свято встановлено 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

Неробочий день

Пам'ятна монета «День захисника України» (2015)

Пізніше Президент Порошенко виступив з ініціативою зробити з 2015 р. День захисника України державним святом і неробочим днем із внесенням відповідних поправок до Кодексу законів про працю.

5 березня 2015 Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому президентський законопроект, яким пропонується зробити вихідним днем День захисника України 14 жовтня.

12 жовтня 2015 р. Національний банк України вводить в обіг 50 тисяч штук 5-гривневих монет «День захисника України».

Президент підписав Указ, згідно з яким щорічно у День захисника України (14 жовтня) пропонується органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям та об'єднанням громадян установлювати (вивішувати) Державний Прапор України.

Відповідні зміни внесені до статті 3 Указу Президента України від 23 серпня 2004 року № 987 "Про День Державного Прапора України".

Все по темі: , , , ,

Роздрукувати

Зберегти в Календар Google

Схожі свята

  • День Українського козацтва

    Уже шістнадцятий рік поспіль наша країна 14 жовтня урочисто продовжує відзначати порівняно молоде свято - День Українського козацтва. У цей день країна також відзначає і інший не менш важливий для українського народу...
  • День Національної гвардії України

    День Національної гвардії України — свято України. До 2000 року відзначалося щорічно 4 листопада у день прийняття Верховною Радою України 1991 року Закону України «Про Національну гвардію...
  • День незалежності України

    24.08.1991 року Верховною радою УРСР був прийнятий Акт проголошення незалежності України. Він був підтверджений на всеукраїнському референдумі 1.12.1991 року всенародним...


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.