В дні Різдвяного посту потрібно утримуватися від м'яса, яєць, молока та масла тваринного походження.
28 листопада (15 листопада за старим стилем) починається Різдвяний піст, який ще називають Пилипів, бо він починається на наступний день після святкування пам'яті святого апостола Пилипа. Мета посту приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви - Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Різдвяний піст триває сорок днів.
Різдвяний піст, ймовірно, з'явився на зорі християнства. Принаймні, в історичних джерелах він згадується, починаючи з 4 століття. Вважається, що ця традиція з'явилася з посту напередодні свята Богоявлення, яке відзначали як мінімум з 3 століття, а пізніше розділившого на свята Різдва Христового і Хрещення Господнього.
Що стосується нагальної їжі, то Православна церква наказує утримуватися в дні Різдвяного посту від м'яса, яєць, молока та масла тваринного походження. Крім того, в понеділок, середу і п'ятницю забороняється вживати рослинну олію. Риба дозволяється тільки в суботні та недільні дні, а також у великі свята, наприклад, в День Введення в храм Пресвятої Богородиці. В період з 2 по 6 січня піст посилюється: в цей час не можна вживати рибу, навіть у суботу та неділю.
Піст закінчується в ніч з 6 на 7 січня зі сходом першої зірки - тієї самої, що показувала волхвам шлях до новонародженого немовляті Ісусу.
© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.