Талалай Леонід Миколайович

Український поет, член Національної спілки письменників України.

Народився 11 листопада 1941, помер 19 червня 2012
83 років тому  12 років тому
Талалай Леонід Миколайович

Талалай Леонід Миколайович

Народився в селянській сім’ї. У 1956 році разом із батьками переїхав до Горлівки. Працював теслею, каменярем.

У 1958 року закінчив школу робітничої молоді. По тому служив в армії в Білорусі та Казахстані в ракетних військах, де зазнав опромінення, після чого довго й тяжко хворів.

У 1971 році закінчив Літературний інститут імені Горького у Москві. Леонід Талалай вірші складав від п’ятого класу, а 1956 року вперше надрукував вірші в горлівській міській газеті «Кочегарка». Він, разом з Володимиром Демидовим, був одним з визнаних неформальних літературних лідерів міста Горлівки.

Талалай Леонід Миколайович

У 1993 став лауреатом Шевченківської премії, був лауреатом премії імені Володимира Сосюри та Літературної премії «Князь роси» ім. Тараса Мельничука. Останні роки жив у Києві.

19 червня 2012 року помер внаслідок нещасного випадку.

1993 року йому присвоєно Державну премію України імені Тараса Шевченка за збірку поезій «Вибране». Також премія імені Володимира Сосюри.

18 листопада 2011 року в музеї Тараса Шевченка відбувся творчій вечір, присвячений 70-річчю Леоніда Талалая, де відбулась презентація нової книжки «Безпритульна течія». Ця збірка відкрила серію «Третє тисячоліття: українська поезія». Усі юнацькі бібліотеки України отримали по 2 екземпляри цього видання.

Все по темі: , , , ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.