Станкович Євген Федорович

Український композитор

Народився 19 вересня 1942 — 82 років тому
Український композитор

Український композитор

Євген Станкович народився в сім’ї вчителів. У віці 10 років розпочав навчання в музичній школі (клас баяна), продовжив навчання в Ужгородському музичному училищі у класі баяніста і композитора Степана Мартона, а згодом — у класі віолончелі Й. Базела. Після закінчення музичного училища вивчав композицію у Адама Солтиса у Львівській державній консерваторії імені М. Лисенка.

Ряд інших музичних предметів (гармонія, читання партитур, поліфонії тощо) у Є. Станковича викладали такі відомі музиканти, як С. Людкевич, Р. Сімович, А. Кос-Анатольський, Стефанія Павлишин. У Львові Є. Станкович провчився півроку, після чого був призваний в армію. Відбувши військове зобов’язання, продовжує навчання, але вже в Київській консерваторії у класі Б. Лятошинського, а з 1968 р. — М. Скорика. Закінчивши у 1970 р. навчання в консерваторії, починає працювати музичним редактором у видавництві «Музична Україна».

Станкович Євген Федорович

Був головою правління Спілки композиторів України (1990–1993), з 1988 — професор Національної музичної академії України, завідувач кафедри композиції.

Заслужений діяч мистецтв України (1980), народний артист України (1986), лауреат премії ім. М. Островського (1976), лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка (1977), премії Міжнародної трибуни композиторів ЮНЕСКО (1985), премії конкурсу Європейського радіо (1979), міжнародних премій за музику до кінофільмів. Дійсний член (Академік) Академії мистецтв України (1997).

Євген Станкович є автором 6-ти симфоній та 10-ти камерних симфоній, опери, 5-ти балетів, інструментальних концертів, музики до кінофільмів тощо.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.