Мозговий Микола Петрович

Український естрадний співак, композитор-пісняр, народний артист України (1993).

Народився 10 вересня 1947, помер 30 липня 2010
77 років тому  14 років тому
Мозговий Микола Петрович

Мозговий Микола Петрович

У 1969 році Микола вступив до Харківського юридичного інституту, який закінчив в 1973 р.

З 1971 по 1973 рік паралельно навчався у Республіканській студії естрадно-циркового мистецтва у м. Києві. По закінченню студії був прийнятий на роботу в якості соліста-вокаліста Укрконцерту. За час творчої роботи отримав звання лауреата Республіканських, Всесоюзних, Міжнародних конкурсів.

Закінчив Київську державну консерваторію ім. П. І. Чайковського, професійний співак, композитор, написав чимало пісень, віршів, які стали популярними. За творчу працю був удостоєний почесного звання «Заслужений артист України» (1985).

1971–1994 — соліст Укрконцерту.

У 1993 році за великий особистий вклад у розвиток і збагачення української культури, високу професійну майстерність Мозгового М. П. було удостоєно звання «Народний артист України».

З 1993 року Мозговий М. П. очолює Український мистецький фонд імені В. Івасюка.

Є засновником і незмінним головою журі двох Міжнародних телевізійних фестивалів: «Пісня буде поміж нас» імені Володимира Івасюка (м. Чернівці) та «Море друзів» (м. Ялта), в рамках яких проводяться конкурси молодих виконавців сучасної естрадної пісні.

Завдяки високому професійному рівню цих конкурсів українська пісня поширюється по країнах світу, а молоді українські артисти продовжують високі традиції національної естради.

З 1994 по 1999 — директор і художній керівник Українського державного театру пісні.

З 1999 року Мозговий М. П. перебуває на педагогічній ниві, завідувач кафедрою теорії та методики постановки голосу інституту мистецтв при Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова, професор (2004).

З березня 2005 року — генеральний директор-художній керівник Національного палацу мистецтв «Україна».

У 2007 році, захистивши наукову дисертацію, здобув звання кандидата наук мистецтвознавства.

Зранку 30 липня 2010 року у народного артиста зупинилося серце. Похований в Києві на Байковому кладовищі.

На сцені його шлях продовжила дочка Олена Мозгова, для якої він писав по одній пісні на рік («Білі лілеї», «Ти згадай», «Матіола» тощо). Якийсь час Олена була дружиною співака Олександра Пономарьова, з яким має спільних дітей — Зою та Женю.

Все по темі: , , , , , ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.