Крутой Ігор Якович

Композитор, власник і керівник продюсерської компанії «АРС». Народний артист України.

Народився 29 липня 1954 — 70 років тому
Крутой Ігор Якович

Крутой Ігор Якович

Ігор Якович Крутой народився в робочій родині. Покликання до музики відчув змалку — самотужки навчаючись грі на баяні, виступаючи в шкільному музичному ансамблі.

Після навчання у Кіровоградській музичній школі Ігор Крутий вступив на теоретичний факультет Кіровоградського музичного училища, яке скінчив з відзнакою в 1974 році. Не змігши вступити до Київської консерваторії, Крутой змушений був рік пропрацювати викладачем музики в українській сільській глибинці.

1979 року Крутой закінчив диригентсько-хорове відділення Миколаївського музично-педагогічного інституту. Одночасно з навчанням вже тоді Крутой став осягати комерційний бік музики, підробляючи у одному з ресторанів. На цей же період припадає знайомство широко відомого і комерційно успішного в майбутньому композитора з популярним на той час радянським співаком, також з України, Олександром Сєровим.

Саме Сєров став першим відомим виконавцем, для якого Крутой став створювати пісні, що власне зробили композитора відомим широкому загалу в СРСР і за його межами. Так, у 1986 і 1987 роках Сєров перемагав на міжнародних співочих конкурсах з піснями авторства Ігоря Крутого «Вдохновение» («Натхнення») і «Судьбе назло» («Долі наперекір»).

На початку 1980-х рр. Ігор Крутой починає писати пісні для величезної кількості популярних радянських естрадних виконавців (Йосип Кобзон, Алла Пугачова, Валерій Леонтьєв та багато інших), які з цими хітами (як і їхній автор) неодмінно ставали дипломантами і лауреатами найпрестижнішого радянського музичного фестивалю «Песня года» («Пісня року»). Зрештою 1988 року за визначні успіхи в композиторській діяльності Ігор Крутой став лауреатом премії Ленінського комсомолу.

Розвал СРСР, попри всі економічні труднощі і негаразди перших років, дозволив Ігорю Крутому поставити свій талант і виключну майстерність на «комерційні рейки» — музика метра стала справжнім брендом і «продається» як співакам ще радянських часів, так і ультрасучасним співочим і модним проектам, абсолютно не втративши притому притаманної їй мелодійності та ліризму. Сам же Ігор Крутой здобув популярність не лише на пострадянському просторі, а й за кордоном — деякий час проживав у США; гастролі митця з успіхом відбувались у низці країн; його твори виконують і чужоземні співаки, зокрема Лара Фабіан.

Ігор Крутой — успішний підприємець, він власник і художній керівник доволі великої продюсерської компанії «АРС», агентства з авторських прав, низки популярних ЗМІ музичного спрямування. Сольна програма Ігоря Крутого, де він акомпанує багатьом зіркам російської і пострадянської естради, ідейним натхненником, організатором і втілювачем якої він є, стала дуже популярною і комерційно успішною, витримавши величезне число гастролей і аншлагів.

Крутой відданий творчості — пише і записує на диски музику (в тому числі інструментальну фортепіанну «Без слів 1–3»), став відомим і як продюсер (в тому числі і російського аналога «Фабрики зірок»), з кіно митця пов’язує робота над музикою для ряду стрічок.

Все по темі: , , , , , ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.