Жадан Сергій Вікторович

Український письменник, перекладач та громадський діяч

Народився 23 серпня 1974 — 50 років тому
Жадан Сергій Вікторович

Жадан Сергій Вікторович

У 90-х роках Сергій Жадан навчався у Харківському Національному Педагогічному Університеті ім. Г. С. Сковороди, факультет українсько-німецької філології, а потім був в аспірантурі цього ж університету.

Захистив дисертацію, присвячену українському футуризму. З 2000 року — викладач кафедри української та світової літератури університету. З 2004 — незалежний письменник. Під час помаранчевої революції Жадан був комендантом наметового містечка у Харкові, і йому інкримінують, що він отоплював помаранчеві намети за допомогою Кушнарьова (його книги, люб’язно наданої автором).

Сергій Жадан також відомий своїми гостросоціальними висловлюваннями і публікаціями, зокрема проти моральної цензури.

Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України (з 2000 року — віце-президент Асоціації українських письменників), учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.

Живе і працює в Харкові.

Все по темі: , , ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.