Богомолець Олександр Олександрович

український учений-патофізіолог. Основоположник української школи патофізіології, ендокринології і геронтології, організатор української науки.

Народився 24 грудня 1881, помер 19 липня 1946
143 років тому  78 років тому
Богомолець Олександр Олександрович

Богомолець Олександр Олександрович

Народився у в’язниці, де перебувала його мати Софія Миколаївна Богомолець, засуджена на 10 років каторжних робіт у справі Південноросійського робітничого союзу. Батько — О. М. Богомолець, земський лікар, також брав участь у революційному русі.

1900 — закінчив із золотою медаллю 1-у Київську гімназію і поступив на юридичний факультет Університету Святого Володимира у Києві, але того ж року перевівся на медичний факультет.

За станом здоров’я в січні 1901 року переїхав до Одеси, де продовжив навчання на медичному факультеті Новоросійського університету. Під час навчання на 2-му курсі університету опублікував першу наукову роботу «До питання про будову і мікрофізіологію бруннерових залоз» (1902)

Під час навчання, а також після закінчення університету (1906) працював при кафедрі загальної патології під керівництвом передових вчених того часу В. В. Підвисоцького, Л. О. Тарасевича, М. Г. Ушинського і В. В. Вороніна.

1909 — під керівництвом професора В. В. Вороніна захистив в Імператорській військово-медичній академії (Петербург) докторську дисертацію «До питання про мікроскопічну будову і фізіологічне значення надниркових залоз у здоровому і хворому організмі». Одним з опонентів при захисті був відомий російський фізіолог академік І. П. Павлов, що дав високу оцінку роботі молодого ученого.

1911 — відбув однорічне відрядження за кордон для підготовки до професорського звання, під час якого працював у найкращих клініках і університетах Франції та Німеччини. Після повернення (того ж року) призначений екстраординарним професором кафедри загальної патології і бактеріології медичного факультету Саратовського університету.

Після Жовтневого перевороту був старшим епідеміологом Саратовського губернського відділу охорони здоров’я, членом комісії з боротьби з висипним тифом та науковим консультантом санітарного відділу Південно-Східного фронту Червоної Армії.

Все по темі: , , , , , , ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.