Білокур Катерина Василівна

Українська художниця, майстер народного декоративного живопису, представниця «народного примітиву» («наївного мистецтва»).

Народився 7 грудня 1900, помер 10 червня 1961
124 років тому  63 років тому
Білокур Катерина Василівна

Білокур Катерина Василівна

Точна дата народження не відома. Дослідники називають дату 25 листопада (за новим зразком — 7 грудня). Батько, Василь Йосифович Білокур, був заможною людиною, мав 2 500 десятин орної землі, тримав худобу. Крім Катерини, в сім’ї були два сини — Григорій і Павло.

У віці 6–7 років Катерина навчилася читати. На сімейній раді було вирішено не віддавати дівчину до школи, щоб зекономити на одязі та взутті. Малювати починає з ранніх років, однак батьки не схвалюють це заняття і забороняють ним займатися.

Катерина продовжує малювати потайки від рідних, використовуючи для цього полотно та вугіль. Малює декорації для драмгуртку, створеного сусідом і родичем Білокурів Микитою Тонконогом. Пізніше Катерина також грає на сцені цього театру.

У 1922–1923 рр. Катерина дізнається про Миргородський технікум художньої кераміки. Вона вирушає до Миргорода, маючи при собі два малюнки: «копія з якоїсь картинки» і начерк дідівської хати з натури — виконаних уже не на полотнині, а на спеціально для цього придбаному папері.

У технікумі Катерині відмовляють через відсутність документа про закінчення семирічки.

Все по темі: , , , , , ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.