Баюл Оксана Сергіївна

Українська спортсменка (фігурне катання).

Народився 16 листопада 1977 — 47 років тому
Баюл Оксана Сергіївна

Баюл Оксана Сергіївна

Перша й досі єдина олімпійська чемпіонка (XVII Олімпійські зимові ігри, Ліллегаммер, Норвегія, 1994) незалежної України в зимових видах спорту. Срібний призер чемпіонату Європи (1993), чемпіонка світу (1994).

Її мама, єврейка за національністю, розлучилася з чоловіком, коли дівчинці було всього два роки, а через 11 років, коли Оксані було 13, мама померла від раку, і дівчинка залишилася сиротою.

Оксана почала займатися фігурним катанням у 1982 році, в чотири роки. Її першим тренером був Станіслав Коритек. З 12-річного віку вона вже тренувалася на базі збірної країни в Новогорську. А в 16 років отримала своє перше «золото». І тоді ж виїхала зі своїм тренером і опікуном Галиною Яківною Зміївською в США.

Кар`єра Оксани Баюл переповнена курйозними і драматичними ситуаціями. В одному з перших виступів на міжнародних змаганнях, на Кубку Націй в листопаді 1992 року, 14-річна Оксана впала на стрибку з обертання, проте зуміла несподівано обіграти падіння танцювальними рухами, а потім виконала з третьої спроби потрійне сальто.

Баюл Оксана Сергіївна

У січні 1993 року дебютувала на чемпіонаті Європи і посіла друге місце.

Сенсацію справила на чемпіонаті світу 1993 року, дебютантка відразу стала чемпіонкою світу. Виконала обидві програми захоплююче емоційно, артистично, прикрасивши програму танцювальними рухами, привівши в захват зал.

На Олімпіаді-94 виконала одну з кращих коротких програм в історії фігурного катання (на музику П. І. Чайковського).

Потім Баюл переїхала жити в США. Складним був її шлях. Вона потрапляла в аварії, страждала алкоголізмом, пройшла реабілітацію. Зараз продовжує виступи і займається бізнесом, видала дві книги англійською мовою.

У 2005 році повернулася в професіональний спорт. Оксана не поривала із фігурним катанням, зокрема брала участь у низці комерційних льодових шоу — в США та Європі (у німецькому Оберстдорфі).

У 2010 році повернулася на Україну, вступила до Національного педагогічного університету імені Драгоманова в Києві на факультет «Тренерська робота», планує створення школи фігурного катання.

Все по темі: , , ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.