Амет-Хан Султан

Національний герой кримськотатарського народу, двічі Герой Радянського Союзу, заслужений льотчик-випробувач СРСР.

Народився 25 жовтня 1920, помер 10 лютого 1971
104 років тому  53 років тому
Амет-Хан Султан

Амет-Хан Султан

Амет-Хан Султан народився в робітничій сім’ї. Батько Амет-Хана — Султан — лакець за національністю, мати Насіба — кримська татарка. Вважав себе кримським татарином.

Після закінчення семирічної школи, у 1937 році вступив до залізничного фабрично-заводського училища в Сімферополі. Згодом працював слюсарем-котельником у сімферопольському паровозному депо. Одночасно навчався в аероклубі, який закінчив у 1938 році.

В лютому 1939 року Амех-Хан Султан поступив до 1-ї Качинської червонопрапорної військової авіаційної школи імені О. Ф. М’ясникова, прискорений курс якої закінчив у 1940 році в званні молодшого лейтенанта. Після закінчення авіашколи направлений у 4-й винищувальний авіаполк Одеського військового округу, дислокований під Кишиневом. Літав на літаках І-15 та І-153.

Амет-Хан Султан

Перший бойовий виліт здійснив 22 червня 1941 року на розвідку переправ через річку Прут. В ході першого етапу війни здійснив 130 бойових вильотів — розвідувальні польоти в районі Кишинева, Тирасполя, Миколаєва, Одеси, Херсону, над Приазов’ям. В жовтні 1941 року лейтенант Амет-Хан Султан призначений на посаду командира ланки. У листопаді — нагороджений орденом Червоної Зірки. В грудні полк направлений до Кінешми на переформування і переучування на новий винищувач «Харрикейн».

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.