Андрій Яковлєв (1872)

Андрій Яковлєв - український громадсько-політичний і державний діяч, історик права, педагог, професор, дипломат.

Народився 11 грудня 1872, помер 14 травня 1955
152 років тому  69 років тому
Андрій Яковлєв

Андрій Яковлєв

Життя і діяльність Андрія Івановича Яковлєва були пов’язані з наукою і дипломатією. Його участь у державних перетвореннях дозволило домогтися визнання Української Народної Республіки, як держави.

Андрій Яковлєв народився в Чигирині в родині дрібного чиновника. Любив вчитися і пізнавати нове. Крім Київської духовної семінарії закінчив Дерптський університет. У число його інтересів входила історія і право.

Революція 1917 року справила помітний вплив на політичні погляди Андрія Яковлєва. Він стає членом Центральної Ради УНР, очолює її канцелярію. Не забуває і про науку, читаючи лекції в Київському Народному університеті. З середини 1918 року починається його дипломатична діяльність. Андрій Яковлєв стає надзвичайним послом УНР в Австро-Угорщині. Після приходу до влади Директорії призначений головою дипломатичної місії УНР в Голландії і Бельгії.

Монографії та наукові публікації Андрія Яковлєва, присвячені українсько-правової діаспорі, розкривають яскравий талант вченого, що досліджував іноземний вплив на українське право, а також історичні передумови переходу України під протекторат Росії.

Протягом 1944-1945 рр.. Андрій Яковлєв очолював уряд УНР у вигнанні. Популяризуючи національну культуру і право, входив до складу Українського товариства Ліги Націй, Українського юридичного товариства в Чехословаччині та Українського академічного комітету.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.