Ірина Невицька (1886)

Українська письменниця Словаччини, громадська діячка.

Народився 10 грудня 1886, помер 21 листопада 1966
138 років тому  58 років тому
Ірина Невицька

Ірина Невицька

Перу Ірини Невицької (псевд. Анна Гірник, Анна Новак) належать байки, драматичні твори, вірші, а також публіцистичні нариси. Її суспільно-політична діяльність сприяла національному піднесенню закарпатського народу.

Ірина Невицька (у дівоцтві Бурик) народилася в словацькому селі Збуцка Бела в інтелігентній українській родині. Вихована в дусі любові і шанування до української історії та культурі, Ірина ввібрала в себе прагнення до розвитку національної самосвідомості.

Ірина Невицька закінчила німецьку школу в Пряшеві, після чого продовжила своє навчання в учительській семінарії. Перші проби пера побачили світ у журналі «Наука» і «Воскресіння». Трохи пізніше Ірина Невицька стала видавати українську газету «Слово народу». У її творах простежується історичне минуле, а також сучасне життя українців, що живуть у східній Словаччині, а також на території Західної України. Серед них: «Правда перемогла», «Князь Федір Корятович», «Доля», «Подарунок», «Буря».

Ірина Невицька брала активну участь у суспільно-культурному і літературному житті Закарпаття, відстоювала право української мови на його території. У 30-х роках XX століття письменниця проживала і працювала в Ужгороді, де заснувала жіночу секцію при українській культурно-просвітницької організації «Просвіта».

Ірина Невицька залишалася вірна демократичним і ліберальним принципам, відстоювала право народу говорити, навчатися, видавати книги і журнали рідною українською мовою.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.