Борис Грінченко (1863)

Український письменник, педагог, лексикограф, літературознавець, етнограф, історик, публіцист, громадсько-культурний діяч.

Народився 9 грудня 1863, помер 23 квітня 1910
161 років тому  114 років тому
Борис Грінченко

Борис Грінченко

У своїй діяльності майбутній поет і літературний критик проповідував ідеали правди, свободи, освіти і патріотизму українського народу.

Борис Грінченко народився на хуторі Вільховий Яр Харківської губернії в мелкопоместной дворянській сім’ї. Вже в 5 років він навчився читати і писати. А завдяки великій бібліотеці, що знаходиться в отчому домі, познайомився з творами великих світових і вітчизняних письменників.

Своє навчання Борис Грінченко почав у Харківській реальній школі. Провчившись 5 років, був виключений за зв’язок з підпільною народницькою організацією. Жандармський нагляд, заборона на продовження навчання не зупиняють юнака. Він починає займатися самоосвітою і складає іспити на народного вчителя.

Багато часу Борис Грінченко приділяв вдосконаленню навчального процесу. На його рахунку декілька посібників з педагогіки, поетичні збірки, розповіді, драми і біографічні нариси. Свою любов до України він передає дітям Олексіївської народної школи, в якій викладає близько 10 років.

Борис Грінченко брав активну участь у суспільно-політичному житті України, редагуючи газети і журнали. У 1906 році він стає керівником організації «Просвіта». Трудиться над довідковою книгою «Каталог Музею українських старожитностей В. В. Тарновського». Його перу належить 4-томний «Словник української мови». Якби не переслідування реакційних властей, Борис Грінченко зміг би зробити ще більше для розвитку української мови, думки і слова.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.