Богдан-Ігор Антонич (1909)

Український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець.

Народився 5 жовтня 1909, помер 24 листопада 1968
115 років тому  56 років тому
Богдан-Ігор Антонич

Богдан-Ігор Антонич

5 жовтня 1909 в с. Новиця (тепер територія Польщі) народився Богдан-Ігор Антонич. Майбутній письменник з дитинства мав потяг до знань. У гімназії гуманітарного типу імені Королеви Софії, куди хлопчика віддали в 1920 році, відзначали його як кращого учня.

Вища освіта Антонич здобув у Львівському університеті Яна Казимира на філософському факультеті. Юнак писав наукові роботи, брав активну участь у громадському та літературному житті Львова.

Як поет дебютував в журналі «Вогні», де опублікував свій перший вірш. Згодом писав твори у багатьох періодичних виданнях, займався перекладами, писав рецензії, пробував себе в жанрі пародій і фейлетонів. Богдан-Ігор Антонич відомий і як прозаїк-драматург («Три мандоліни», «На другому березі», лібретто до опери «Довбуш»).

Як редактор грунтовно проявив себе в журналах «Дажбог», «Карби». Як всебічно розвинена особистість, не обійшла стороною і заняття музикою: грав на скрипці, складав.

Серед відомих поетичних творів Антонича - «Книга Лева», «Велика гармонія», «Ротації» та ін В області критики літератури - «Як зрозуміти поезію», «Національне мистецтво» ...

У віці 28 років, Богдан-Ігор Антонич переніс тяжку форму запалення легенів, і, не впоравшись з хворобою, помер.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.