Іван Багряний (1907)

Український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч.

Народився 2 жовтня 1907, помер 25 серпня 1963
117 років тому  61 років тому
Іван Багряний

Іван Багряний

Відомий український поет і прозаїк Іван Багряний (справжнє ім’я Іван Павлович Лозовягін) народився 2 жовтня 1907 року в с. Куземин. Освіту здобував у церковнопарафіяльній школі, вищій початковій школі в Охтирці, в технічній школі слюсарного ремесла, Краснопільської школі художньо-керамічного профілю.

З 1922 року обіймає різні посади: окружний політінспектор, завполіт цукроварні, вчитель малювання, ілюстратор в газеті. У 1925 році світ побачили перші вірші Багряного.

Через рік вступає до Київського художнього інституту, входить до складу літературної організації МАРС, знайомиться з успішними майстрами слова Євгеном Плужником, Валер’яном Підмогильним та ін Активно публікується в журналах «Життя і революція», «Глобус» ...

У 1932 році за звинуваченням «у контрреволюційній агітації» Іван Багряний був заарештований. Відправлений у спецпоселення на Далекий Схід. Зробивши втечу, письменник знову був заарештований і ув’язнений. Далі йшли, здавалося, нескінченні роки допитів, арештів, ув’язнень. І, нарешті, в 1940 році Іван Павлович зміг повернутися в рідну Охтирку.

Монументальні твори Багряного - «Сад Гетсиманський» і «Тигролови» принесли автору світову популярність. У своїй творчості письменник засуджує більшовицьку систему, радянський терор, не втрачаючи віри в краще майбутнє.

У 1945 році Багряний емігрує до Німеччини, де продовжує писати, займається політичною діяльністю. Помер великий майстер слова в 1963 році в м. Новий Ульм.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.