Валер’ян Поліщук (1897)

Поет і прозаїк, літературний критик і публіцист.

Народився 1 жовтня 1897, помер 9 жовтня 1937
127 років тому  87 років тому
Валер’ян Поліщук

Валер’ян Поліщук

1 жовтня 1897 в с. Більче зараз Рівненській області народився український письменник Валер’ян Львович Поліщук. Навчався в Луцькій та Катеринославської гімназії, Інституті цивільних інженерів, в Кам’янець-Подільському державному українському університеті.

По закінченню навчання працював у редакції газети «Народна воля» та журналу «Шлях». Пізніше редагував студентські журнали. У 1921 році Валер’ян Поліщук переїхав до Харкова, де працював у різних літературних виданнях.

Наприкінці 1934 року письменник був заарештований за звинуваченням у приналежності до Центру антирадянської організації і засуджений до 10 років виправних робіт на Соловках. Через 5 років, в 1937 році, Поліщук отримав смертний вирок.

Творчий шлях Валер’ян Поліщук почав виданням поеми «Сказання давнєє про ті, як Ольга Коростень спалила» в 1919 році. Співпрацював з Павлом Тичиною, Миколою Хвильовим, з якими опублікував кілька загальних збірок віршів. Брав участь у літературному об’єднанні «Гарт», в 1925 році заснував групу «Авангард». Валер’ян Поліщук не лише писав, а їх створив багато робіт з критики та теорії літератури. Серед найбільш відомих творів автора - «Сонячна міць», «Капітан Шредер», «Остання війна», «Роден і Роза» та ін

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.