Михайло Грушевський (1866)

Професор історії, організатор української науки, політичний діяч і публіцист. Голова Центральної Ради Української Народної Республіки.

Народився 29 вересня 1866, помер 25 листопада 1934
158 років тому  90 років тому
Михайло Грушевський

Михайло Грушевський

29 вересня 1866 в м. Холм (тепер територія Польщі) народився Михайло Сергійович Грушевський. Закінчив Тифліського гімназію, історико-філологічний факультет Київського університету.

В останні роки навчання Михайло приєднується до українського руху: стає членом київської «Громади», веде активну діяльність в Науковому товаристві ім. Шевченко. У 1897 році Грушевський стає главою Наукового товариства. У 1898 році разом з І. Франко засновує «Літературно-науковий вісник», в 1899 - організовує Українське видавниче товариство.

У 1917 році Михайла Грушевського вибирають главою Української Центральної Ради. Головною його заслугою в цей період стало те, що УНР нарешті змогла проголосити свою суверенність і прийняти свою власну Конституцію.

У 1919 році Грушевський емігрував до Чехословаччини, де продовжував суспільно-політичну діяльність. Заснував Український соціологічний інститут, комітет незалежної України. У цей же період Михайло Сергійович пише свою фундаментальну працю - «Історію української літератури».

У 1931 році, переїхавши до Москви, Грушевський був заарештований за звинуваченням в управлінні націоналістичними рухами України. У 1934 році Михайло Грушевський помер, похований на Байковому кладовищі м. Києва.

Все по темі: , ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.