Олександр Потебня (1835)

Видатний український мовознавець, філософ, фольклорист, етнограф, літературознавець, педагог, громадський діяч, член-кореспондент Петербурзької АН з 1875, член багатьох (у тому числі зарубіжних) наукових товариств. Брат військового та політичного діяча Андрія Потебні. Батько українського ботаніка Андрія Потебні та українського електротехніка Олександра Потебні.

Народився 22 вересня 1835, помер 29 листопада 1891
189 років тому  133 років тому
Олександр Потебня

Олександр Потебня

22 вересня 1835 на хуторі Манев тепер Сумської області народився великий український мовознавець і філософ Олександр Опанасович Потебня. Закінчивши Харківський університет, викладав російську мову в гімназіях, а пізніше і в університеті. Протягом року, з 1862 по 1863, перебував у науковому відрядженні в Західній Європі.

Олександр Потебня був одним з організаторів Харківського історико-філологічного товариства, Харківського товариства. Виступив основоположником психологічного напрямку в слов’янському мовознавстві.

Розглядав українська та російська мова, як мови, що відбулися з одного давньоруської мови. Потебня першим систематизував характеристики української мови та науково обгрунтував важливість появи української діалектології. Виступив творцем лінгвістичної поетики, зробив вагомий внесок у вивченні етнографії та народної поетичної творчості.

Як філософ, схилявся до Гумбольдтовським філософії мови. Це послужило основою для появи його таких концептів, як мова і мова, ізоморфізм слова та ін

Помер видатний лінгвіст в 1891 році в Харкові. Іменем Олександра Опанасовича названо Інститут мовознавства НАН України, в рідному селі поставлено пам’ятник і відкрито музей.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.