Сергій Єфремов (1876)

Український громадсько-політичний і державний діяч, літературни

Народився 20 вересня 1876 — 148 років тому
Сергій Єфремов

Сергій Єфремов

Єфремов Сергій Олександрович народився 20 вересня 1876 в с. Пальчик тепер Черкаської області в сім’ї богослужітеля. Освіту здобув у Київській духовній семінарії, Київському університеті св. Володимира.

У 1904 році організував Українську радикальну партію разом з Б. Грінченка, М. Левицьким та ін У 1905 році став на чолі Селянської Спілки. Ще через три роки приєднався до Товариства українських поступовців. Засуджував українофобів, антисемітів, боровся проти русифікації. У виду численних виступів з критикою влади неодноразово потрапляв під арешт.

У 1917 році став членом Української Центральної Ради, зайняв посаду генерального секретаря міжнаціональних справ.

Після приходу до влади більшовиків Сергій Єфремов був позбавлений права займатися політикою, і замість цього присвятив себе науковій діяльності.

Протягом усього життя займався літературою, писав монографічні нариси про українських письменників: «Тарас Шевченко», «Іван Нечуй-Левицький» та ін Найбільше визнання отримав за ряд публікацій про Тараса Шевченка.

У 1929 році Єфремов, був заарештований за звинуваченням в організації та керівництві Товариства звільнення України, засуджений на 10 років. Помер в 1939 році в одному з таборів ГУЛАГу.

Все по темі: , ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.