Адріан Кащенко (1858)

Український письменник, автор численних прозових творів про вікопомну героїку Запорозької Січі.

Народився 19 вересня 1858, помер 16 березня 1921
166 років тому  103 років тому
Адріан Кащенко

Адріан Кащенко

Адріан Феофанович Кащенко народився 19 вересня 1858 у м. Катеринослав (сучасний Дніпропетровськ). Навчався Адріан в Катеринославській гімназії, але навчання давалося йому важко, і він прийняв рішення кинути навчання і вступити до юнкерського училища. Військову кар’єру юнак, на жаль, не зробив. Працював контролером у поїздах, а у вільний час займався улюбленою справою - писав прозові тексти.

В силу життєвих обставин змушений був жити в Пермі, Петербурзі, Туапсе. Життя складалося вкрай невдало: руйнувалися плани придбати будинок в Києві, кинула дружина, відмовили в отриманні мінімальної пенсії. Доводилося все також працювати, незважаючи на погіршується стан здоров’я.

Левову частку своїх творів Адріану Кащенко вдалося опублікувати лише в 1917-1919 роках. Працюючи, не покладаючи рук, письменник дозволив хвороби знову підійти впритул. У 1921 році Адріан Кащенко помер.

Серед численних жанрів, в яких творив Адріан Кащенко, легенди, казки, оповідання, повісті. Найбільшу популярність письменник здобув завдяки своїм творам історичної тематики. «На руїнах Січі», «Гетьман Сагайдачний», «З Дніпра на Дунай», «Розповідь про славне Війську Запорізькому нижньому» та інші роботи містять безліч фактів з історичного минулого України.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.