Михайло Драгоманов (1841)

Український публіцист, історик, філософ, економіст, літературознавець, фольклорист, громадський діяч, представник відомого роду українських громадських і культурних діячів Драгоманових.

Народився 18 вересня 1841, помер 20 червня 1841
183 років тому  183 років тому
Михайло Драгоманов

Михайло Драгоманов

У 1841 році 18 вересня в м. Гадяч Полтавської губернії народився Михайло Петрович Драгоманов. Відвідував заняття в Гадяцькому повітовому училищі, Полтавській гімназії. У 1859 році вступив на історико-філологічний факультет Київського університету. Тут він вперше знайомиться зі студентськими настроями, суспільно-політичними процесами, які виникали в середовищі молоді.

З 1863 Драгоманов - член товариства «Громада», яке пропагує національну культуру та історію, побут і права.

Не секрет, що подібні прояви національної свідомості переслідувалися владою. Тому в 1875 році Михайло Драгоманов емігрує до Австрії. Його звільняють з університету Св. Володимира, де він успішно працював протягом 10 років. У 1876 році в Женеві він засновує суспільно-політичний збірник «Громада», де публікуються різноманітні матеріали для вивчення української культури, духовності. Пізніше співпрацює з декількома відомими видавництвами Галичини.

У 1889 році Драгоманова запросили на посаду викладача в Софіївському університеті, там працював до кінця своїх днів.

Заслуги М. Драгоманова у сфері літератури позначилися розробкою концепції народності літератури, визначенням і аналізом романтизму, як напряму в українському мистецтві.

Все по темі: , ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.