Микола Глущенко (1901)

Український радянський художник (автор портретів і краєвидів), радянський розвідник (псевдо «Ярема»).

Народився 17 вересня 1901, помер 31 жовтня 1977
123 років тому  47 років тому
Микола Глущенко

Микола Глущенко

Відомий український художник Микола Петрович Глущенко народився 17 вересня 1901 в м. Новомосковськ Дніпропетровської області. Основам художнього мистецтва навчався у Школі-студії Ганса Балушека в Берліні, Берлінській вищій школі образотворчого мистецтва в Шарлоттенбурге.

Працював на посаді головного художника торгово-промислових виставок СРСР за кордоном. У 1925 році, переїхавши до Парижа, відкрив художнє ательє.

У 1926 році прийняв пропозицію про співпрацю з радянською розвідкою, отримавши агентурний псевдонім «Ярема». Виконував досить складні завдання по збору науково-технічної інформації оборонного характеру, паралельно займаючись живописом.

У 1936 році Микола Глущенко отримав дозвіл повернутися в СРСР. Проживав у Москві, в 1937 році відвідав Київ, де проходила виставка його художніх робіт.

У 1940 році разом з делегацією Всесоюзного товариства культурних зв’язків Глущенко їде до Берліна, де продовжує виконувати завдання радянської розвідки. 10 червня 1940 на стіл Сталіна ліг його доповідь про те, що німецький уряд готується до війни проти СРСР.

Повернувшись на батьківщину, Микола Петрович продовжує писати, викладати образотворче мистецтво. У 1977 році великого художника не стало. Серед численних нагород М. Глущенка - звання Народного художника України, Народного художника СРСР, лауреата Державної премії ім. Т.Г. Шевченко.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.