Михайло Максимович (1804)

Український вчений-енциклопедист, історик, філолог, етнограф, ботанік, поет зі старшинського козацького роду на Полтавщині, перший ректор Київського університету ім. Т. Г. Шевченка.

Народився 15 вересня 1804, помер 22 листопада 1873
220 років тому  151 років тому
Михайло Максимович

Михайло Максимович

Михайло Олександрович Максимович народився 15 вересня 1804 на хуторі Тімковщіна Черкаської області. Закінчив Новгород-Сіверську гімназію, Московський університет. У 1833 році отримав науковий ступінь, а вже в 1934 році Михайло Максимович був обраний на посаду ректора Київського університету. У віці 41 року вийшов у відставку у зв’язку з різко погіршується станом здоров’я, займався виключно науково-літературною діяльністю. Пішов з життя в 1873 році.

Вклад Михайла Максимовича у розвиток української історії, словесності, ботаніки та інших галузей воістину неоціненний.

Як фольклорист Максимович опублікував кілька найцінніших робіт: «Малоросійські пісні», «Збірник українських пісень», «Українські народні пісні».

Внесок у філологічну науку позначився появою етимологічного правопису, створенням класифікації слов’янських мов, вивченням древніх пам’яток «Слово о полку Ігоревім», «Повість временних літ» та ін

Історичні дослідження Максимовича присвячені періоду князівств і козацьких-гетьманському періоду. «Про уявний запустінні України», «Нарис Києва», «Бубнівська сотня», «Зоряниця» - одні з робіт, які мали особливе значення для розвитку історичної науки.

Також Михайло Максимович створив першу в Україні археологічну роботу «Українські стріли найдавніших часів».

Наукові дослідження в галузі ботаніки дають право М. Максимовичу вважатися основоположником вітчизняної науки про рослини. («Про системи рослинного царства», «Основи ботаніки» тощо).

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.