Олександр Кошиць (1875)

Український хоровий диригент, композитор, етнограф і письменник-мемуарист.

Народився 12 вересня 1875, помер 21 вересня 1944
149 років тому  80 років тому
Олександр Кошиць

Олександр Кошиць

12 вересня 1875 народився Олександр Кошиць, знаменитий хоровий диригент, композитор, етнограф. Роки навчання пройшли в Єпархіальної Бурсі в Богуславі, Київської духовної академії. Працював учителем, викладав історію, захоплювався записами фольклору.

З 1904 року взяв на себе керівництво хорами, серед яких хор Духовної школи, хор студентів Університету св. Володимира та ін Через деякий час перейшов на роботу в Музично-драматичний інститут Миколи Лисенка, де паралельно з роботою вивчав основи композиторської науки.

У 1917 році А. Кошицеві запропонували посаду в Музичній Театральній Комісії. Пізніше Олександр Антонович стає співзасновником Української Республіканської Капели, з якою успішно гастролював по Західній Європі та Америці.

Після приходу до влади більшовиків Олександр Кошиць не зміг повернутися на батьківщину і з 1926 року проживав в Нью-Йорку. Продовжував займатися музикою: писав церковні твори, вів курси диригентів ... Шалено сумував за батьківщиною, але не один з його запитів про дозвіл повернутися на рідну землю не був прийнятий.

Помер талановитий диригент у 1944 році у Вінніпезі. На жаль, пам’ять про нього залишилася переважно за кордоном. Хоча і на батьківщині його не забувають: нещодавно відкрився музей Олександра Кошиця, встановлено меморіальну стела, в Києві, Богуславі та Каневі його ім’ям названі вулиці.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.