Олександр Палладін (1885)

Український біохімік. Президент Академії наук Української РСР(1946–1962), академік АН УРСР і АН СРСР. Засновник української школи біохіміків.

Народився 10 вересня 1885 — 139 років тому
Олександр Палладін

Олександр Палладін

Відомий український біохімік Олександр Володимирович Палладін народився 10 вересня 1885 в Москві. З дитинства був оточений вченими: батько - академік Петербурзької Академії наук, вчителі - Н. Введенський та І. Павлов. Освіту здобував у Петербурзькому і гейдельберзьких університетах. Викладав фізіологію в Жіночому педагогічному університеті м. Петербурга, завідував кафедрою фізіологічної хімії Харківського медичного інституту, кафедри біохімії Київського університету.

На посаді секретаря Президії Академії наук України перебував з 1935 по 1938 рр.. А з 1946 по 1962 рр.. обіймав посаду президента АН України. За видатні заслуги в розвитку радянської науки нагороджений орденом Леніна в 1965 р.

У 1972 році Олександра Володимировича не стало. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Олександр Палладін - перший вчений, який почав вивчення біохімії нервової системи, визначив топографію нервових тканин, досліджував вітаміни з точки зору біохімії, встановив зв’язок між дефіцитом вітамінів в організмі і порушеннями в процесі обміну речовин.

А. В. Палладін заснував кілька наукових напрямків, які стали основою комплексної науки біохімії в сучасному її розумінні. Це нейрохімія, біохімія харчування, вітамінів, біохімія спорту ...

Також А. Палладін став співзасновником товариства фізіологів, біохіміків і фармакологів СРСР і України, нейрохимического суспільства, Харківського медичного товариства та ін

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.