Михайло Брайчевський (1924)

Український історик та археолог. Лауреат премії ім. М. Грушевського, лауреат премії Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів, член Української вільної академії наук (США), дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, голова Київського осередку Українського історичного товариства ім. М. Грушевського, заслужений діяч науки і техніки, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Народився 6 вересня 1924, помер 23 жовтня 2001
100 років тому  23 років тому
Михайло Брайчевський

Михайло Брайчевський

Видатний український історик і археолог Михайло Юліанович Брайчевський народився 6 вересня 1924 в місті Київ. Закінчив школу, вступив на історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де став засновником Наукового товариства студентів. По закінченню інституту Брайчевського запросили на роботу в Інститут археології АН УРСР. За час роботи молодий історик досліджував слов’янські пам’ятки на Переяславщині, Подолі, Волині.

Серед його численних робіт, особливу увагу заслуговує його дисертація «Римська монета на території України», монографії «Історія Києва», «Нариси стародавньої історії Української РСР».

З 1959 року Михайло Юліанович працює в якості співавтора над такими фундаментальними дослідженнями як «Історія Української РСР», «Історія українського мистецтва» та ін У цей же час пише свої монографії «Походження Русі», «Біля витоків слов’янської державності», «Коли і як виник Київ ». Для історичної науки ці твори стали воістину значущими, а своєму авторові вони принесли світове визнання.

Михайло Брайчевський йшов у ногу з часом і активно переживав суспільно-політичні події в країні. За написаний ним трактат «Об’єднання чи возз’єднання» (на тему об’єднання України і Росії), його назавжди спробували зробити забутим, не дозволяли публікуватися і працювати за професією. Тільки лише після проголошення незалежності України, вчений зміг відновити свою активну діяльність.

 Не стало великого історика в 2001 році, похований на Байковому кладовищі в Києві.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.