Володимир Сікевич (1870)

Володимир Васильович Сікевич — військовий і політичний діяч; генерал-хорунжий армії Української Народної Республіки, до того — полковник генерального штабу та генерал-майор царської армії.

Народився 5 вересня 1870, помер 27 липня 1952
154 років тому  72 років тому
Володимир Сікевич

Володимир Сікевич

Володимир Васильович Сікевич народився 5 вересня 1870 в м. Тараща Київської губернії. Закінчив 3-ю Київську класичну гімназію, після якої служив в російській армії. Військову освіту одержав у Володимирському Київському кадетському корпусі та Київському піхотне юнкерське училище.

У 1904 - 1905 роках брав участь у російсько-японській війні, по закінченню якої був нагороджений орденом Станіслава 3 класу. У період Першої світової війни брав участь у боях на Південно-Західному фронті, командував Ладозьким полком. Отримав численні нагороди, серед яких і Золоте Георгієвське зброю.

У складі української армії служив з 1917 року. Брав участь у боях за Київ проти більшовиків, звільняв Лубни, Конотоп, Харків, Полтаву. В період Гетьманату командував військами, охороняли східні кордони України.

У 1919 році Володимир Сікевич емігрував до Австрії, де очолював репатріаційної комісію. З кінця наступного року виконував обов’язки посла УНР в Угорщині.

З 1924 року проживав в Торонто. Продовжував свою діяльність, займаючись керівництвом організацій вояків-ветеранів армії УНР. Крім цього, вів активну політичну діяльність проти більшовицьких рухів.

Помер Володимир Сікевич в 1952 році. Його ім’я увічнене на пам’ятнику «Старшинам Армії УНР-уродженцям Києва».

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.