Валентин Глушко (1908)

Академік АН УРСР (1958) та АН СРСР, інженер, видатний радянський вчений в галузі ракетно-космічної техніки, основоположник радянського рідинного ракетного двигунобудування.

Народився 2 вересня 1908, помер 10 січня 1989
116 років тому  35 років тому
Валентин Глушко

Валентин Глушко

Валентин Петрович Глушко народився 2 вересня 1908 року в місті Одеса. Навчався в Реальному училищі імені св. Павла, профтехшколі. Вже у віці 16 років юнак публікував свої статті на тему космічних досліджень. Після закінчення навчання в університеті Валентин Глушко сконструював і почав виготовлення першого вітчизняного рідкого ракетного двигуна ОРМ-1. Виступив з пропозицією використовувати азотну кислоту для виробництва ракетного палива. Цими та іншими ідеями Валентин Петрович поклав початок новому витку в розвитку будови ракетних двигунів. Працював начальником сектора РНДІ Наркомату Оборони, членом конструкторської групи Спецвідділу НКВД, головним конструктором ОКБ-СД в м. Казань.

У результаті випробувань ракети Р-5М з бойовим зарядом Валентин Глушко отримав звання Героя Соціалістичної Праці.

22 травня 1974 В. Глушко отримав посаду директора і генерального конструктора НВО «Енергія». Тоді під його керівництвом з’явилася космічна система «Енергія - Буран». Брав участь в удосконаленні космічних кораблів «Союз», «Прогрес», створенні орбітальної станції «Мир».

Валентин Петрович пішов з життя 10 січня 1989 року. Його розробки в галузі космічних технологій стали новим етапом в освоєнні космосу. Поява балістичних міжконтинентальних ракет і ракетно-космічних систем - його заслуга. Іменем Валентина Глушка був названий кратер на Місяці.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.