Дмитро Донцов (1883)

Український літературний критик, публіцист, філософ, політичний діяч, засновник теорії інтегрального націоналізму.

Народився 30 серпня 1883, помер 30 березня 1973
141 років тому  51 років тому
Дмитро Донцов

Дмитро Донцов

Донцов Дмитро Іванович народився 30 серпня 1883 року в Мелітополі. Закінчивши училище в рідному місті, юнак приймає рішення переїхати в околиці Петербурга, Царське Село. Там продовжує навчання у Петербурзькому університеті на юридичному факультеті. Ще під час навчання Дмитро починає займатися політичною діяльністю, вступає в Українську соціал-демократичну робітничу партію. Протягом трьох років стикається з двома арештами (1905 р. і 1908 р.). Після восьмимісячного другого ув’язнення переїжджає в Галичину і небагатьом пізніше в Австро-Угорщину. Там одружується і продовжує навчання у Віденському університеті. Закінчував його Донцов вже в Львові, де в 1917 році отримав ступінь доктора юридичних наук.

У 1913 році Дмитро Донцов стає головою Спілки Визволення України. Починаючи з 1918 року, займає посади в гетьманському уряді. Стає директором Українського телеграфічного Агентства. Організовує Партію хліборобів-демократів.

З 1922 року працює в Львові, займаючись редакційної роботою в журналах «Літературно-науковий вісник», «Вісник», публікує свої статті в зарубіжних виданнях.

У 1926 році виходить його грунтовна праця - «Націоналізм». Виступав затятим противником ідей комунізму, розробляв раціональне впровадження політики українізації населення УРСР.

У 1939 році Дмитро Донцов емігрував за кордон, де і прожив до кінця своїх днів. Не стало його в 1973 році, похований в США.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.