Людмила Старицька-Черняхівська (1868)

Українська письменниця (поетеса, драматург, прозаїк, перекладач, мемуарист), громадський діяч.

Народився 29 серпня 1868 — 156 років тому

Людмила Михайлівна Старицька-Черняхівська народилася 29 серпня 1868 у Києві в родині письменника і драматурга Михайла Старицького.

Навчалася в київській приватній гімназії, де почала займатися поезією. Була активною учасницею літературного співтовариства «Плеяда» протягом 1888-1893 років.

У 1917 році Людмилу Старицьку обрали до Української Центральної Ради представницею Міністерства освіти.

Старицька заснувала комітет «Український національний театр», Національна рада Українських жінок в Кам’янці-Подільському.

За звинуваченням в участі в роботі Товариства звільнення України, Людмилу Михайлівну заарештували в 1930 році і засудили на п’ять років позбавлення волі з обмеженням у правах на три роки. Однак незабаром Старицьку звільнили, а термін замінили на умовний.

Після звільнення змушена була виїхати в Сталіно (сучасний Донецьк), де зайнялася перекладами.

Пізніше письменниця переїхала до Києва, де і зустріла події Вітчизняної війни. Її разом з сестрою забрали в Харків, де звинувативши в антирадянській діяльності, вивезли в господарському вагоні до Казахстану. Але доїхати не судилося. Людмила Старицька померла в дорозі. Дата смерті і місце поховання невідомі.

Найбільш відомі твори Л. Старицької - «Гетьман Петро Дорошенко», «Крила»,

«Останній Сніп», «Хвилини життя Лесі Українки» та ін

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.