Іван Франко (1856)

Український письменник, поет, публіцист, перекладач, вчений, громадський і політичний діяч. Доктор філософії (1893 р.), дійсний член НТШ (1899 р.), почесний доктор Харківського університету (1906 р.).

Народився 27 серпня 1856, помер 28 травня 1916
168 років тому  108 років тому
Іван Франко

Іван Франко

Великий український поет і прозаїк Іван Якович Франко народився 27 серпня 1856 на Галичині. Батьки, помітивши тягу хлопчика до знань, влаштували його в Дрогобицьку гімназію, яка на той момент вважалася однією з кращих. Під час навчання у маленького Івана з’явилося захоплення - колекціонування книг. Його особиста бібліотека налічувала майже 500 примірників.

По закінченню гімназії Франко вступає до Львівського університету. Паралельно займається написанням віршів, поем, перекладами. Вищу освіту здобував і в Чернівецькому університеті, а пізніше і у Віденському, де отримав ступінь доктора філософії.

Іван Франко вільно володів чотирнадцятьма мовами, за що отримав прізвисько «академія в одній особі». Так само було у нього і ще одне ім’я, яке стало відображенням його душевних прагнень і творчості - Каменяр. Вся лірика революційної тематики наповнена бажаннями звільнити свій народ від гніту і привести його в нову, легке життя.

Помер Іван Якович Франко в Львові в 1916 році.

За все життя Іван Франко написав близько п’яти тисяч робіт, серед яких вірші, поеми, оповідання, драми, твори публіцистичного жанру, численні переклади. Збірка поезій «З вершин и низин», «Зів` яле листя », історична повість« Захар Беркут », драма« Украдене щастя »та багато іншого залишив великий письменник в спогад про себе.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.