Павло Загребельний (1924)

Український письменник, Герой України, лауреат Державної премії СРСР, Шевченківської премії.

Народився 25 серпня 1924, помер 3 лютого 2009
100 років тому  15 років тому
Павло Загребельний

Павло Загребельний

25 серпня 1924 в с. Солошине Полтавської області народився Павло Архипович Загребельний. Майбутній великий письменник пішов на фронт, ледве встигнувши закінчити десятирічку. Брав участь в обороні Києва, кілька разів був поранений. У 1942 році потрапив у полон і перебував у німецьких концтаборах аж до закінчення війни.

У 1946 році вступає до Дніпропетровського університету на філологічний факультет. Працює журналістом, паралельно займаючись літературною діяльністю.

Показовим подією в письменницькій роботі Загребельного стала «Дума про невмирущого», що вийшла в 1957 році. Тут автор розповів про молодого радянського солдата, загиблого в концтаборах.

З 1961 року Павло Архипович отримує посаду головного редактора «Літературної газети» («Літературна Україна»), пише перші свої романи «Європа 45», «Європа. Захід »і« Жара ».

Протягом 7 років очолює управління Спілки письменників України, Комітет з Державних премій імені Т. Шевченка.

Помер Павло Загребельний у 2099 від туберкульозу.

Спадщина письменника воістину безцінне. Безліч творів по праву вважаються культурним скарбом українського народу. Романи «Диво», «Роксолана», «Смерть у Києві», «Тисячолітній Миколай» - мало хто з тих, робіт за які Загребельний отримував державні нагороди та премії.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.