Мар’ян Яворський (1926)

Мар’ян Яворський — сорок четвертий архієпископ-митрополит Львівський латинського обряду і перший кардинал серед латинських Львівських архієпископів.

Народився 21 серпня 1926 — 98 років тому
Мар’ян Яворський

Мар’ян Яворський

Мар’ян Яворський народився в Львові 21 серпня 1926. Освіту здобув у Львівській Вищій семінарії. Сан священика був привласнений в 1950 році. Продовжуючи навчання в Ягеллонському університеті, був призначений вікарієм парафії. У 1954 році отримав ступінь доктора філософії. Мар’ян Яворський обіймав посади Секретаря Наукової ради Єпископату Польщі, декана Папського теологічного відділення у Кракові, ректора Папської теологічної академії в Кракові.

У 1984 році Мар’яна Яворського призначають єпископом і апостольським адміністратором для територій в межах Польщі. Через три роки входить до складу Папської ради з питань католицьких семінарій та університетів. У 1991 році проголошений архієпископом-митрополитом Львівським латинського обряду, а вже наступного року стає президентом Конференції римо-католицьких єпископів в Україні.

У 1998 році Яворський призначається кардиналом in pectore. Трохи пізніше отримує сан кардинала-пресвітера з титулом Сан-Систо. Мар’ян Яворський був близьким другом папи Івана Павла ІІ і в останні роки його життя майже весь час проводив у ним поруч.

У 2008 році Його Високопреосвященство кардинал Мар’ян Яворський подав у відставку. Папа Римський Бенедикт XVI схвалив його рішення.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.