Григорій Галаган (1819)

Григорій Павлович Галаган — громадський діяч, українофіл, меценат, великий поміщик на Полтавщині і Чернігівщині, представник відомого старшинсько-дворянського роду Ґалаґанів.

Народився 15 серпня 1819, помер 25 вересня 1888
205 років тому  136 років тому
Григорій Галаган

Григорій Галаган

Григорій Павлович Галаган народився 15 серпня 1819 в с. Сокиринці Чернігівської області. Вищу освіту здобув на юридичному факультеті Петербурзького університету. По закінченню працював у палаті держмайна на Чернігівщині. Займається громадською діяльністю і отримує посаду працівника комітету з поліпшення життя селян. Активно допомагаючи сільським жителям, Григорій намагається мінімізувати наслідки неврожаю, виступає за скасування кріпосного права. У 1858 Галагана запрошують працювати над підготовкою селянської реформи в «редакційну колегію».

З 1865 року Григорій Павлович зайнявся меценатством: відкриває гімназію в Прилуках, кілька народних шкіл, колегію в Києві, матеріально допомагав журналу «Киевская старина».

Займаючись питанням селян, які постраждали від неврожаю, Григорій Галаган в 1871 році відкриває перше в Україні ощадно-позикове товариство.

Протягом 1873-1875 років займає посаду голови Південно-Західного відділу Російського географічного товариства.

Григорій Галаган був одним із засновників Національної парламентської бібліотеки України.

Помер видатний діяч в 1888 році в рідному селі Сокиринці.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.