Володимир Косинський (1864)

Володимир Андрійович Косинський — український і російський економіст, професор, академік УАН, міністр праці Української Держави.

Народився 13 серпня 1864, помер 5 листопада 1938
160 років тому  86 років тому
Володимир Косинський

Володимир Косинський

13 серпня 1864 в с. Дорошівка Чернігівської губернії народився Володимир Андрійович Косинський. Навчався хлопчик у Новгород-Сіверській гімназії, на фізико-математичному факультеті Московського університету. По закінченню навчання працює вчителем і продовжує наукову діяльність.

Роблячи значні успіхи в сфері економіки та фінансів, займає посаду ад’юнкт-професора Ризького університету, професора Новоросійського університету в Одесі, ординарного професора в Київському політехнічному інституті.

У роки революції Володимира Андрійовича запрошують працювати над законопроектом про заснування Української Академії Наук.

З приходом до влади Директорії, Володимир Косинський потрапив в опалу і змушений був переховуватися аж до 1919 року, коли за проханнями Вернадського і Кримського йому було дозволено повернутися до роботи.

У 1921 році Косинський емігрував до Польщі, де очолив Російську академічну групу. Через рік його обирають професором Російського народного університету в Празі. Володимир Андрійович читає лекції у Вищому комерційному інституті, Російському інституті сільськогосподарської кооперації. У 1928 році був позбавлений членства УАН. У цьому ж році переїхав до Латвії, де викладав політичну економію, був професором Латвійського університету.

Закінчив свій життєвий шлях у Ризі, 5 листопада 1938 року.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.